5 percepții nesănătoase care ne împiedică să avem succes

Gândiți diferit!

Raluca Bota
 

Succesul începe cu o gândire diferită față de a celor din jur, în acest fel poți să obți rezultate diferite față de ceilalți.

Este dificil să gândim diferit și să putem visa vise noi. Ne este foarte greu să depășim anumite bariere în gândire și să vedem lucruri pozitive în ceva ce pare în totalitate un dezastru. Este cunoscut faptul că mulți oameni au cunoscut succesul exact în momentul în care s-au confruntat cu o mare problemă. Cum au reușit acest lucru? Este simplu, nu au transformat problema într-o barieră, ci din contră, s-au concentrat pe soluții și au depățit cu succes momentele critice. Evoluția nu este posibilă fără oameni care gândesc diferit și văd mult mai departe decât ceilalți pot să o facă.

  1. Nu am avut niciodată oportunitățile potrivite, nu am avut șansă sau noroc. Se întâmplă de multe ori să “scuzăm” succesul sau reușita cuiva cu sintagma "a avut noroc". Ne gândim că dacă am fi avut aceași șansă sau oportunitate am fi avut și noi același rezultat. De puține ori luăm în considerare munca depusă și efortul făcut de cineva care se remarcă prin rezultate excepționale și este mai comod să spunem că norocul i-a surâs. Însă există un proverb românesc care subliniază un adevăr incondestabil “norocul și-l face omul cu mâna lui” și în general în spatele unui rezultat obținut prin așa zisul noroc, stau ore întregi de muncă și un efort substanțial. Așa că, norocul nu este o scuză dacă nu ai success. Iar dacă te bazezi pe noroc, s-ar putea să nu ajungi niciodată la rezultatele dorite. Dacă un coleg a încheiat un contract importat și tu nu au reușit, nu ar trebui să te gândești că a avut noroc ci că a muncit din greu pentru a reuși acest lucru.

2. Cineva mă trage mereu înapoi. Poate cineva a distrus o oportunitate care ți-ar fi generat rezultate pozitive sau  seful nu a luat în considerare o idee care din punctual tău de vedere era genială. Poate nu reușeși să colaborezi cu furnizorii așa cum îți dorești. Partenerul tău nu este pe aceași lungime de undă cu tine și nu vede oportunitățile acolo unde tu le vezi. Sau potențialii clienți pur și simplu nu înteleg cât de mult îi poate ajuta produsul pe care tu îl promovezi. Nu contează! Trebuie să te obișnuiești cu idea că nu poți controla alți oameni, poți doar să te controlezi pe tine. Când nu reușești să obți ceea ce îți dorești, trebuie să te gândești ce ar trebui tu să îmbunătățești pentru a avea rezultate mai bune. În vânzări de exemplu, dacă nu reușeși să ai rezultate nu trebuie să arunci vina pe potențiali clienți, care nu vor să cumpere, nu înțeleg utilitatea produsului sau pur și simplu nu își fac timp să se întâlnească cu tine. Trebuie să găsesși soluții pentru a găsi cât mai mulți potențiali clienți, să stabilești cât mai multe întâlniri pentru a-ți mări șansele de finalizare. Gândește-te că și oameni de success eșuează de multe ori și lucrurile nu merg ca pe roate mereu. Însă trebuie în permanență să avem în vedere ce trebuie îmbunătățit în activitatea noastră.

3. Nu am niciodată suficient timp. Cu siguranță ai. Ziua are același număr de ore ca pentru oricine altcineva. Soluția este cum îți organizezi timpul. Nu te gândi niciodată că timpul te controlează pe tine ci cum să îți controlezi tu cât mai eficient timpul.

4. Aș face asta dacă aș ști că merită. Cu siguranță ai juca și la loto dacă ai ști numerele câștigătoare. Sau dacă ai ști că vei avea o mărire de salariu ai munci mai mult, sau dacă ai ști că afacerea va avea succes te vei implica mai mult. Lucrurile nu fucționează însă în această direcție. Trebuie în primul rând să faci un lucru pentru ca mai târziu să te aștepți la rezultate. Oameni de succes nu se gândesc că fac un anumit lucuru pentru că au certitudinea că va funcționa. Adu valoare muncii tale și straduiește-te să o faci cât mai bine, și recompensele nu vor întârzia să apară.

5. Eu nu am nimic special. Este simplu și tentant să spunem că oameni de success au anumite idei, talente, abilități pe care noi pur și simplu nu le avem. De puține ori este adevărat însă. Talentele de obicei sunt recunoscute în retrospectivă, după ce vedem rezultatele pozitive recunoaștem talentele persoanelor respective. Sigur că unele persoane pot avea abilități pe care tu nu le ai (cel puțin nu încă), dar cu siguranță și tu ai abilități pe care alții nu le au. Totul depinde de tine, de cât de mult îți dorești să reușești și câtă muncă ești dispus să depui pentru a obține ceva. Este vorba doar de tine, de multă muncă și de perseverență deorece aici este sursa succesului. Nu te gândi la ceea ce nu ai, concentreaza-te pe ce ai și valorifică munca și efortul tău pentru a avea succes.

Odoo îți ofera oportunitatea unei gândiri integrate asupra afacerii tale. Cu Odoo ești în permanentă legătură cu procesele care au loc în firma ta iar cu modulul B.I.(Business Intelligence) ai acces la rapoarte, statistici și informații specifice care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii. Dacă pâna acum în stategia ta de dezoltare a existat idea ca un sistem integrat este pretabil numai companiilor multinaționale, foarte mari, ar trebui să depășești aceasta barieră. Acum sistemele de tip ERP sunt accesibile și întreprinderilor mici care își doresc o creștere și o eficientizare a activității.

Sursa: www.inc.com,  www.us.ase.ro, www.strict-secret.ro