Cum să faci față situațiilor dificile  din afacerea ta

Tehnici

Alexandra Lazar

A conduce o afacere mică, nu este un lucru ușor. Trebuie să te descurci cu resurse limitate. În fiecare zi trebuie să iei o sumedenie de decizii care pot sa te facă să avansezi sau să stagnezi în afacere. Astfel că se ridică întrebarea, care este cea mai bună metodă de a face față acestor decizii? Iată câteva tehnici:

1. Stabilește-ți obiective clare

Dacă nu ai obiective clare pentru afacerea ta, va fi aproape imposibil să iei decizii bune legate de ea. Sunt atât de multe căi și opțiuni din care să alegi, încât, dacă nu ai o direcție clară, te poți pierde prin milioanele de opțiuni, aparent, bune.

2. Fă-ți un plan

Un alt pas important în luarea unei bune decizii este pregătirea. Transformă obiectivele  companiei tale într-un plan pe un an de zile. Schițează ceea ce vrei să se facă în firmă, cine să facă, cât timp le va lua și ce urgențe ar putea să apară. 

3. Adună dovezi

Chiar dacă primele două etape sunt esențiale, ele nu rezolvă dilema luării deciziilor. Așadar, data următoare când ai de luat o decizie importantă, un lucru bun ar fi să aduni cât mai multă informație, date și dovezi. Câteodată, instinctul tău s-ar putea să fie bun, dar sunt și situații când dovezile solide sunt mai de ajutor și elimină orice îndoială.

4. Ascultă opiniile altora

Este  important să ceriși părerea altora atunci când ai de luat o decizie. Fiecare trăiește  experiențe diferite, are percepții diferite asupra lucrurilor, astfel că ei s-ar putea să vadă opțiuni, oportunități sau pericole pe care tu nu le-ai luat în considerare.

5. Brainstorm

Dacă, totuși, nu te simți pregătit în a lua o decizie, merită să te gândeștisă iei în considerare procesul de brainstorming al ideeilor. Acest proces este util dacă îl faci cu alții. Este curios cum, unele idei, deși par ciudate, declanșează alte opțiuni la care nu te-ai fi gândit de unul singur.

6. Așteaptă

O opțiune care este ignorată, este aceea de a nu lua nici o hotărâre. Câteodată, cel mai bun lucru este să aștepți. Această opțiune nu este același lucru cu indecizia. Este o alegere activă să amâni decizia până când ai mai multe dovezi sau până când evenimentele îți arată calea bună de urmat.

7. Care este cel mai rău lucru?

În final, întreabă-te care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla ca rezultat al unei decizii? Acest lucru te ajută să vezi în perspectivă și să analizezi de cât timp și efort ai nevoie pentru luarea deciziei.

În afacerea ta trebuie să iei decizii în fiecare zi și multe dintre ele vor fi destul de grele. Adoptă strategii care te pot ajuta și este de folos dacă ai mai multe variante din care să alegi. Tony Robbins spune: ”Rămâi angajat deciziilor tale, dar fii flexibil în abordarea ta.”

sursa: http://www.smallbusiness.co.uk