Cum să intervievezi candidați experimentați

Ce să faci și ce să nu faci în timpul unui interviu

Oana Mihăescu

Gestionarea și motivarea echipei tale este o parte crucială a funcției de manager într-o companie de succes. Dar înainte de a conduce o echipă, trebuie să o creezi. Chiar dacă nu te vei ocupa chiar tu de recrutare (ai un departament de Resurse Umane - sau măcar un Manager de Resurse Umane), mai devreme sau mai târziu, va trebui să organizezi interviuri cu câțiva candidați finali pentru posturile disponibile.

Mai jos vei regăsi câteva sfaturi privind ce să faci și ce să nu faci pe parcursul unui interviu.

Ce să faci

 

1. Cercetare adecvată

Când intervievezi un candidat experimentat care ar putea spori echipa ta, fă o cercetare înainte. Verifică profilul candidatului, uitându-te peste CV-ul lui, citindu-i pagina LinkedIn și scrisoarea de intenție. Dacă vei face aceste lucruri înainte de interviu, nu va trebui sa consumi prima jumătate de oră din interviu, discutând despre experiență și studii - vei putea direct să discuți despre postul disponibil, cum se vor potrivi el în companie și ce beneficii poate aduce. Alocă mai mult timp discuțiilor despre lucruri importante și nu lucrurilor pe care le poți afla ușor, efectuând o cercetare rapidă. 

2. Tratează ca pe ceva personal

Intervievezi un candidat care a parcurs mare parte din procesul de recrutare, deci este clar că este potrivit pentru postul oferit și pentru companie. Atribuția ta este să te asiguri că tu, ca și manager, poți vedea această persoană în echipă. Nu face greșeala comună de a utiliza întrebări capcană irelevante și nu urma un interviu ”ca la manual” - fii tu, tratează personal, vorbește despre companie și viziunea ta de viitor și întreabă candidatul unde se vede în echipă și cum ți se poate alătura pe acest drum al creșterii și dezvoltării.

3. Lasă-i să vorbească

În fiecare stadiu al procesului de recrutare trebuie să îi oferi candidatului oportunitatea de a vorbi și de a se exprima. Pune-i întrebări valoroase și lasa-l să explice opiniile și ideile lui. În acest stadiu poți chiar să folosești exemple reale. De exemplu, cere-i părerea despre un proiect al companiei. În orice caz, lasă-l să vorbească, nu-l întrerupe și ascultă-i ideile. Chiar dacă într-un final nu angajezi această persoană, poți obține idei interesante și un punct de vedere proaspăt. Dacă angajezi persoana - cu atât mai bine! Îl poți lăsa să lucreze la ideea lui pentru proiect.

4. Împărtășește cu ei

Când un candidat ajunge așa departe, înțelege că există o șansă mare de a primi jobul.Până acum a făcut cercetări privind compania, poziția, proiecte, etc. Acum vrea să știe mai multe. Împărtășește cu ei propria ta experiență și opinie despre companie. Explică-le de ce iubești să lucrezi acolo sau ce te deranjează. Candidatul va înțelege mai bine compania și dacă este angajat îi va fi mai ușor să se adapteze și să înțeleagă cultura companiei. 

5. Oferă un răspuns

Ai parcurs tot procesul de intervievare - felicitări! Acum este timpul să alegi candidatul perfect. Indiferent cui îi oferi jobul, asigură-te că ai oferit un răspuns și celorlalți candidați. Foarte mulți manageri fac greșeala de a nu mai contacta candidații care nu s-au potrivit. 

Ai intervievat profesioniști care nu au obținut un loc de muncă în compania ta, dar vor obține un job în altă parte și nu poți ști niciodată ce îți rezervă viitorul - într-o zi te poți întâlni din nou cu ei, într-un proiect nou, cu o companie parteneră, așa că este indicat să păstrezi o relație bună și să te asiguri că niciun candidat nu pleacă cu o impresie negativă privind compania ta.

Ce să nu faci

1. Nu judeca prea rapid

Candidații finali au ajuns în această etapă, deoare ce au trecut mai departe de toate celelalte stadii (primul interviu cu managerul de Resurse Umane, teste, etc.) așa că aceștia cu merită timpul tău. Ai grijă să nu îi judeci bazându-te doar pe prima impresie - doar  pentru că cineva întârzie, nu înseamnă că întotdeauna va întârzia (poate s-a întâmplat ceva neprevăzut). Același lucru este valabil și pentru îmbrăcăminte și aparențe.  

Chiar și profesioniștii devin stresați în timpul interviurilor, așa că ține cont de asta.

2. Nu lua în calcul doar experiența, ci și potențialul

Cineva poate avea un CV impresionant sau/si o aplicație cu o experiență impresionanta care te va lăsa fără cuvinte. Altcineva poate avea mai puțină experiență, dar un potențial enorm de a se adapta companiei și afacerilor tale. Întotdeauna alege-l pe cel din urmă. Un CV impresionant nu înseamnă  potențial impresionant și ar trebui să te folosești de interviu pentru a estima capacitatea candidaților de a aduce valoare companiei tale.

3. Nu pune întrebări din cărți

Fii creativ și formulează propriile întrebări relevante pentru compania ta. Chiar preferi să știi unde se vede o persoană peste 5 ani? Sau ai prefera să știi ce crede despre noul tău produs? Vrei să știi care îi sunt cele 3 slăbiciuni sau vrei să știi cum ar îmbunătăți un aspect din compania ta? 

Pregătește întrebări care te vor ajuta să înțelegi personalitatea candidatului și cum s-ar potrivi în companie.

4. Nu te grăbi și nu fi răutăcios

Se poate întâmpla ca un candidat să ajungă în ultima etapă deși nu consideri că este potrivit pentru jobul disponibil și nu există nicio șansă să îl angajezi. Chiar și când se întâmplă asta, nu fi răutăcios și nu grăbi interviul. În continuare poți avea o discuție interesantă cu un profesionist. Și nu poți ști niciodată, pe viitor poți avea un post pentru care acest candidat ar fi perfect, așadar este recomandat să finalizezi interviul.

5. Nu face un interviu dacă simți că nu îl poți gestiona

Și ultimul, dar nu cel din urmă aspect - dacă ești Manager al unei firme, to ar trebui să conduci interviul final pentru a te asigura că vei angaja persoana cea mai potrivită pentru acel post. Dar dacă nu ai abilități privind Resursele Umane, sau pur și simplu crezi că nu poți gestiona interviul, nu-l face. Lasă-l pe managerul de Resurse Umane și ai încredere în deciziile lui. Dacă ești Manager și nu gestionezi în mod corect interviul poți pierde candidatul perfect.