LIFO/FIFO: Metoda de gestionare a stocului

Care sistem se va potrivi inventarului și depozitului tău?

Alexandra Lazar

”Prea mult dintr-un lucru bun poate fi minunat.” Mae West

O logistică bună îți ajută compania să iei avans față de competiție.  Totul depinde de a fi sigur că produsele tale sunt în locul potrivit, la timpul potrivit astfel ca tu să fi cel spre care se îndreaptă cei mai mulți cumpărători. Depozitul poate nu pare cel mai important sau  plin de farmec  loc, dar managementul depozitului este șira spinării a logisticii. Și, poate nu te-ai gândit așa mult la el, dar cum se mișcă marfa prin depozit este cheia afacerii.

FIFO si LIFO sunt două metode cunoscute când vine vorba de contabilitate, dar ele pot fi folosite și  în managementul inventarului. Dar prima dată este important să înțelegem ce reprezintă aceste două metode.

FIFO - Primul intrat- primul ieșit

Este așa de simplu precum sună. Folosind această metodă, primul lot de marfă care intră în depozit trebuie să fie primul care iese - fie trimis în magazine, fie direct la clienți.

LIFO - Ultimul intrat- primul ieșit

Această metodă spune că cel mai recent stoc care intră în depozit trebuie să fie primul care iese. Loturile noi sunt folosite prima dată, având prioritate față de cele vechi.

Astfel că, FIFO și LIFO sunt două metode opuse de mișcare a mărfurilor în depozit.

Beneficiile FIFO:

”Primul intrat-primul ieșit” este o strategie grozavă dacă produsele tale au termen de valabilitate.  Pot fi lucruri perisabile cum ar fi mâncarea, produse care au un ciclu similar cum ar fi  moda sau produse care pot ajunge  învechite așa cum se întâmplă cu orice ține de tehnologie. La aceste categorii, cu siguranță, vei dori să rulezi prima marfă care ajunge în depozitul tău. În cazul în care stau pe rafturi în timp ce tu vinzi lucruri noi, vei pierde bani dacă ele expiră, ies din modă sau nu mai sunt ultimul model. Gândește-te la ceva simplu cum ar fi laptele. Când iei laptele din depozit și-l expui în magazin, vrei ca  primul lot să fie  în partea din față a frigiderului. Nu are nici un rost să pui laptele proaspăt în față - va acoperi primul lot de lapte, cumpărătorii îl vor cumpăra și laptele din spate se acrește.

Beneficiile LIFO:

Este de înțeles de ce opțiunea ”ultimul intrat-primul ieșit” este mai puțin evidentă. Principalul beneficiu al acestei metode este faptul că este conectată la contabilitate, dar este bine de specificat că este bună atunci când produsele tale sunt bunuri pe care le produci. Utilizarea  LIFO  vă permite să corelați costurile recente cu veniturile. Când costurile  de producție cresc, aceasta este o bună abordare. Dacă acesta este cazul, produsele noi te vor costa mai mult cu cât faci mai multe. Dacă vindeți cele pentru care costul de producție a fost mai mic, mai întâi, subevaluezi costul de producție și supraestimezi profiturile tale deoarece lucrezi cu informație veche. Așa că, folosind LIFO, vei avea informații mai fiabile și mai de calitate  asupra veniturilor.

Asta te conduce spre un alt beneficiu - impozitul. Dacă ai o raportare bună a profitului (adică mai putin supraevaluată), vei plăti impozit mai mic. Și de asta se bucură cel mai mult proprietarii de afaceri!

Vei fi, deasemenea, afectat mai puțin de orice cădere a prețului pe piață a produselor pe care le produci, deoarece vei vinde prima dată produsele care te-au costat mai mult în producție. Astfel că vei avea mai puțină depreciere.

Când vine vorba de LIFO și managementul depozitului, această metodă este folosită doar pentru bunuri omogene  cum ar fi cărbunele, nisipul, piatra sau cărămida. Când un lot vine în depozit, se așează peste lotul mai vechi și cel mai nou va fi primul folosit. Această metoda îți va fi la îndemână și  atunci când nu ai suficient spațiu în depozit ca să rotești loturile.

Și câștigătorul este...

Nu există un răspuns bun sau rău. Depinde de produsele pe care le ai. Pentru bunurile perisabine și cu termen de valabilitate, metoda potrivită este FIFO sau vei pierde bani!

Pentru alte produse, poate trebuie să te înțelegi cu contabilul tău și să-i arăți că cea mai bună metodă este LIFO.

Indiferent ce metodă alegi, asigură-te că depozitarea reflectă acest lucru și astfel va fi mai rapid și mai ușor să ai control asupra lucrurilor. Dacă folosești LIFO, vei dori să ai mai multe rafturi și rafturi pentru paleți în depozit. Asta îți va permite să pui cele mai noi produse în față și să depozitezi în spate produsele mai vechi. Când vei dori să recuperezi un produs, ultimul va fi chiar acolo la capătul raftului, gata să fie îndepărtat.

Sursa: www.odoo.com / Sophia Erib